Algemeen en Borging
De rundveehouderij is een sector die nooit stilstaat. Zo verandert er veel op het gebied van melken, voeding en huisvesting. Ook de consument heeft hier bepaalde eisen voor, waar u als melkveehouder weer op moet inspelen. Daarnaast is de wet – en regelgeving een constant veranderende factor.
Onze rundveedierenartsen kunnen u helpen. Wij behandelen zieke dieren, bieden verloskundige hulp en kunnen samen met u bedrijfsbegeleiding doen. Daarnaast zijn 3 van onze dierenartsen gecertificeerd om het KoeKompas en de KoeAlert uit te mogen voeren. Daarnaast zijn zij ook geborgd rundveedierenarts en daarmee bevoegd tot het doen van Periodieke BedrijfsBezoeken (PBB) en het maken van BedrijfsBehandelPlannen (BBP) en BedrijfsGezondheidsPlannen (BGP).
Onze IKM-geregistreerde en geborgde rundveedierenartsen zijn:
Drs. C.J.G.M. (Cor) van Aaken
Drs. H.J.H. (Dirk) van Aaken
Drs. E.B.A.M. (Elise) van Haaren
Drs. M.P. (Monique) Baars
Bedrijfsbegeleiding
Een doorsnee bedrijfsbegeleiding bestaat uit vruchtbaarheidsbegeleiding, vaccineren van dieren, bloedafname voor gezondheidsstatussen, begeleiding bij jongvee, behandelen van zieke dieren en het doornemen van de kengetallen van uw bedrijf. Hierbij houden wij altijd rekening met uw wensen en doelstellingen.
Vruchtbaarheidsbegeleiding:
- Hierbij kunnen wij met behulp van echografie (scanner) of met de hand drachtigheid controleren.
- Bij het niet tochtig zien, de eierenstokken controleren, zoals bijvoorbeeld door inactiviteit of een cyste.
- En vlak na afkalven de baarmoeder controleren en nagaan of het dier geen slepende melkziekte of baarmoederontsteking heeft.
Vaccineren:
Er kan tegen een aantal aandoeningen worden gevaccineerd. Hieronder staan de vaccinaties die wij het meeste uitvoeren:
- Kalverdiarree
- Pinkengriep
- E. coli/stafylokokken uierontsteking
- IBR
- Daarnaast kan er ook nog worden gevaccineerd tegen: BVD, Longworm, Ringworm/Schurf en Clostridium (Het bloed)
Gezondheidsstatussen:
Wij helpen u uw gezondheidsstatussen te waarborgen/behouden of te verhogen middels het nemen van de (verplichte) bloedmonsters, adviezen bij het veranderen van een status en het adviseren wat betreft aanvoer van vee.
Kengetallen:
Samen met u kunnen wij de kengetallen van uw bedrijf doornemen en analyseren om zo problemen te voorkomen of te verhelpen en uw productie te blijven waarborgen. Daarnaast kunnen wij samen met uw voeradviseur u ondersteunen met beslissingen aangaande de voeding van uw vee.
Laboratorium
De meeste van onze laboratoriumonderzoeken laten wij extern uitvoeren. Echter beschikken wij op de praktijk over een klein lab waar we een aantal dingen kunnen onderzoeken om zo snel en gericht mogelijk te behandelen.
- Bacteriologisch onderzoek op melkmonsters, met een bijpassende antibioticagevoeligheidsbepaling (ABG)
- Mestonderzoek, zoals bijvoorbeeld bij kalverdiarree
- Bloedanalyse naar bijvoorbeeld de waarden van calcium, magnesium en fosfor.