Waarom bloedonderzoek?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een bloedonderzoek bij uw huisdier geïndiceerd is. Vaak zal bloed onderzocht worden als uw huisdier ziek is. Een bloedonderzoek kan ook plaatsvinden als ‘screening’ voorafgaande aan een operatie of een bezoek aan het buitenland. Steeds vaker voeren wij ook bloedonderzoeken uit bij patiënten op leeftijd om bepaalde ziektes in een vroeg stadium op te sporen.
Op de praktijk beschikken wij over een aantal apparaten om bloedonderzoek te verrichten. Dit zorgt ervoor dat we bij erg zieke dieren snel een idee kunnen krijgen over een mogelijke oorzaak.
Hieronder kunt u meer lezen over een aantal onderzoeken die op de praktijk of door ons laboratorium uitgevoerd worden.
Bloedsuiker
Bij een verdenking op suikerziekte (diabetes mellitus) kan het zijn dat het glucosegehalte in het bloed van uw huisdier bepaald moet worden. Hierbij wordt er een kleine hoeveelheid bloed afgenomen wat vervolgens in een apparaat gestopt wordt (zie rechts) om het glucose gehalte in het bloed te bepalen.
Bloeduitstrijkje
Voor het maken van een bloeduitstrijkje wordt een kleine hoeveelheid bloed van uw hond of kat afgenomen. Vervolgens wordt dit bloed uitgestreken op een glaasje om daarna gekleurd te worden. Door deze kleuring worden de witte en rode bloedcellen zichtbaar. De verhouding en vorm van deze cellen kan soms een beter beeld geven van een aandoening die mogelijk speelt.
Catalyst One, Procyte One en SNAP pro
Met deze moderne bloedanalyse -apparatuur hebben wij zeer veel mogelijkheden voor bloedonderzoek. Zo kunnen wij progesteronbepalingen doen, galzuren meten en de alvleesklierfunctie bepalen.
Insturen van bloed naar laboratoria
Het grootste gedeelte van de bloedonderzoeken laten wij uitvoeren door laboratoria. Doordat deze laboratoria verregaande mogelijkheden hebben op het gebied van diagnostiek heeft dit onze voorkeur voor niet-spoed patiënten. Wij werken samen met onder andere Idexx, Laboklin, Biocontrol en De gezondheidsdienst voor Dieren.