Klik hier voor informatie over gezondheidscontroles en vaccinaties bij de kat!
Gezondheidscontrole bij de hond
Als u in ons systeem ingeschreven staat ontvangt u jaarlijks een herinnering voor een gezondheidscontrole en eventuele vaccinatie van uw hond.
Tijdens de gezondheidscontrole voorafgaand aan de vaccinatie worden er een aantal zaken bekeken. Dit is enerzijds van belang omdat zieke dieren geen vaccinaties mogen krijgen en anderzijds om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen.
Het gebit van uw hond zal gecontroleerd worden alsmede de oren. Vervolgens worden alle lymfeklieren nagelopen om te controleren of deze normaal van grootte zijn. Tot slot worden het hart en de longen met een stethoscoop afgeluisterd en gecontroleerd op eventuele afwijkingen. Als uw huisdier gezond is verklaard worden samen met u de benodigde vaccinaties doorgesproken.
Vaccinaties bij de hond
Parvo
Parvo wordt veroorzaakt door het parvovirus. Het parvovirus is een virus dat in de omgeving lang kan overleven en niet gevoelig is voor veel desinfectiemiddelen. Een infectie ontstaat door opname van virusdeeltjes voornamelijk uit de ontlasting van besmette honden. Symptomen van parvo zijn braken, bloederige diarree, speekselen, koorts, uitdroging en in sommige gevallen zelfs shock en sterfte. Vaccinatie tegen deze ziekte is vooral bij pups belangrijk en gebeurd vanaf 6 weken. Volwassen honden worden één keer in de drie jaar gevaccineerd tegen parvo. Afhankelijk van de situatie kan de dierenarts kiezen voor een hogere vaccinatiefrequentie.
Hondenziekte (Ziekte van Carré)
Hondenziekte wordt veroorzaakt door een virus wat de luchtwegen, de darmen en soms het zenuwstelsel aantast. Dieren die besmet raken met dit virus vertonen vaak koorts, neus- en oog uitvloeiing, diarree en korsten op de neus. Jonge honden zijn het gevoeligst voor een infectie. Vroeger kwam hondenziekte veel voor in Nederland en leidde tot veel sterfte bij vaak nog jonge honden. Tegenwoordig zien we dankzij een goed vaccinatiebeleid deze ziekte nog maar zelden. Alhoewel de laatste jaren infecties door import van honden uit zuid- en oost Europa frequenter gezien worden. Recent zijn er ook infectie met hondenziekte vastgesteld bij niet-gevaccineerde dieren door contact met vossen bij de grens met Duitsland in Venlo (zie dit artikel in dagblad De Limburger). Vaccinatie tegen deze ziekte vindt elke drie jaar plaats (zie onderstaand schema).
Infectieuze leverziekte (Hepatitis contagiossa canis)
Infectieuze leverziekte of hepatitis contagiosa canis (HCC) wordt door een virus veroorzaakt waar met name jonge honden gevoelig voor zijn. Een infectie vindt plaats door inademing van virus of opname via de bek. Hepatitis komt in Nederland door een strikt vaccinatiebeleid gelukkig niet meer voor. De ziekte kenmerkt zich door een acuut verloop waarbij er ooguitvloeiing, hoge koorts, een vergrote lever en vochtophopingen in het lichaam gezien worden. Vaccinatie tegen deze ziekte vindt elke drie jaar plaats (zie onderstaand schema).
Ziekte van Weil (leptospirose)
De ziekte van Weil wordt veroorzaakt door bacteriën van de groep leptospira. Deze komen voornamelijk voor in de urine van bruine ratten maar ook muizen. Een infectie treedt op door contact met urine afkomstig van deze dieren De bacterie kan lang overleven in water en modder en kan een hond infecteren via wondjes in de huid of door opname van besmet water. Symptomen van de Ziekte van Weil zijn onder andere verminderde eetlust, braken, diarree, geelzucht, nierontsteking en koorts. Geïnfecteerde honden scheiden de bacterie ook weer uit via de urine en kunnen zo andere dieren of mensen (!!) besmetten. Vaccinatie tegen de ziekte van Weil vindt jaarlijks plaats omdat het vaccin maar een jaar bescherming geeft (zie onderstaand schema).
Kennelhoest of besmettelijke hondenhoest
Kennelhoest (tegenwoordig vaak besmettelijke hondenhoest genoemd) wordt veroorzaakt door een aantal verwekkers. De belangrijkste zijn het para-influenza virus en de bacterie Bordetella. Verspreiding vindt plaats door het ophoesten van slijm. Dieren met een verminderde weerstand of veel stress hebben een verhoogde gevoeligheid. De symptomen zijn een droge schraaphoest met soms zelfs kokhalzen als gevolg. Het hoesten kán vanzelf overgaan en dieren zijn vaak niet algemeen ziek. Bij jonge dieren, dieren met een verminderde weerstand óf oudere dieren kunnen echter complicaties zoals een bronchitis of longontsteking optreden. Vaccinatie vindt plaats door een neusdruppel of door middel van een injectie en dient jaarlijks herhaald te worden (zie onderstaand vaccinatieschema).
Hondsdolheid (rabiës)
Hondsdolheid (ook wel rabiës genoemd) is een ziekte die onder ander bij honden, katten, koeien, paarden én mensen voorkomt. Een besmetting vindt vaak plaats door een beet of contact met speeksel van een geïnfecteerd dier. Hondsdolheid is een levensgevaarlijke ziekte die indien niet behandeld altijd tot de dood leidt. Symptomen bestaan uit agressie, onrust, koorts, algehele malaise, spiertrillingen en krampen. Nederland is officieel vrij van Rabies. In de rest van de wereld komt de ziekte helaas nog veel voor. In 2012 is er bij een pup geïmporteerd uit Marokko hondsdolheid vastgesteld en in 2013 bij twee pups uit Bulgarije. Vaccinatie is in Nederland niet verplicht maar wel in de ons omringende landen (Duitsland, België, Frankrijk). Indien uw huisdier dus mee op vakantie gaat naar deze landen is een inenting verplicht. Het vaccin bied drie jaar bescherming (zie onderstaand vaccinatieschema).
Het vaccinatieschema zoals wij dat in onze praktijk hanteren:
Let op! Boven de 4 jaar leeftijd zijn vaccinaties nog steeds nodig.
Het vaccin tegen de ziekte van Weil beschermt maar 1 jaar!