Vlooien
Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die zowel de hond als kat lastig kunnen vallen. Naast honden en katten kunnen ook konijnen, fretten en zelfs mensen het slachtoffer worden van deze parasiet. Het is belangrijk om een vlooienbesmetting vroegtijdig te onderkennen en vooral te behandelen. Dit voorkomt een vlooienplaag in huis en mogelijke vlooien allergieën bij uw huisdier. Om een effectieve bestrijding toe te passen is het van belang iets meer te weten over de levenscyclus van de vlo.
De levenscyclus van de vlo
Bij onze huisdieren komen 2 soorten vlooien door. We onderscheiden de hondenvlo (Ctenocefalides Canis) en de kattenvlo (Ctenocefalides Felis). De meest voorkomende vlo (bij zowel hond als kat!) is de kattenvlo.
Nadat een vrouwtjes-vlo een bloedmaaltijd van zijn of haar gastheer genuttigd heeft gaat ze eitjes leggen. Deze eitjes (tientallen) vallen uit de vacht en komen in uw huis terecht. Na 2 tot 4 dagen komen er larven uit de eitjes. Deze kruipen weg in hoekjes van uw huis en voeden zich op de uitwerpselen van volwassen vlooien. Na een aantal weken verpoppen de larven. De poppen komen onder invloed van trilling later uit (tot wel 1,5 jaar later!). Voor meer informatie kunt u dit korte filmpje bekijken.
Wanneer u of wij dus één of meerdere vlooien vinden op uw huisdier is de kans groot dat er in de directe omgeving van het dier nog veel meer (potentiële) vlooien zitten. Het is dus letterlijk het topje van de ijsberg wat u aantreft op uw hond/kat.
Waarom bestrijden?
De voornaamste klacht waar eigenaren mee komen bij een vlooienbesmetting zijn jeukklachten. Door de beetjes in de huid van hond of kat ontstaat jeuk en irritatie.
Naast jeukklachten kunnen vlooien ook eitjes van lintwormen bij zich dragen. Wanneer of hond of kat een besmette vlo oplikt kan hierdoor een lintwormbesmetting optreden. Ook kinderen kunnen zich op deze manier infecteren met een lintworm.
Sommige dieren raken overgevoelig voor het speeksel van de vlo. Dit heeft toch gevolg dat er een vlooienallergie kan ontstaan. Dieren met deze aandoening bijten zichzelf open (zelfs tot bloedens toe!). Daarbij kan één enkele beet van een vlo al voldoende zijn.
Vlooienbestrijding
Na bovenstaande gelezen te hebben zult u begrijpen dat een goede vlooienbestrijding belangrijk is. Binnen onze praktijk hebben wij een breed scala aan moderne en veilige middelen om uw huisdier te beschermen tegen deze vervelende beestjes. We hebben zowel pipetjes, bandjes, sprays als pillen om in te geven. Kom langs in een van onze vestigingen voor een advies op maat voor uw huisdier en situatie.
Is uw interesse gewekt en leest u graag nog verder over de risico’s? Bezoek deze website dan eens.
Teken
Teken zijn kleine bloedzuigende parasieten die op spinnetjes lijken. Doordat ze niet alleen bloed kunnen zuigen maar óók bloed kunnen injecteren kunnen ze verschillende ziektes overbrengen op zowel mens als dier. De ziekte van lyme en babesiose zijn twee ziektes die steeds vaker voorkomende door veranderende temperaturen en een hogere besmettingsgraad van teken.
Ontwormen
Honden kunnen last hebben van wormen. Deze leven in het lichaam van de hond en nemen daar voedingstoffen op die de hond zelf nodig heeft of verstoren lichaamsfuncties. Ze zijn hierdoor schadelijk voor de gezondheid van de hond. Bovendien zijn wormen een zoönose, dit betekend dat ze overdraagbaar zijn op mensen. Het is dus belangrijk om voor een goede wormenbestrijding te zorgen. Hieronder zal ik de meest voorkomende wormen kort toelichten.
De spoelworm
De spoelworm oftewel de Toxocara canis is de mees voorkomende worm bij huisdieren. De spoelworm leeft in de dunne darm van de hond. Het is een ronde worm, enkele tot 15 cm lang. Ze zijn geelwit tot roze gekleurd, vaak zijn ze niet te zien in de ontlasting, in braaksel zijn ze soms wel zichtbaar. Opgedroogd zien ze eruit als opgerolde elastiekjes. Spoelwormen kunnen worden opgenomen door een besmette ondergrond, rollen door het gras, snuffelen, of door het eten van besmette muizen. De larfjes van de spoelworm maken een trektocht door het lichaam. Daarbij kunnen ze bij onze honden, maar ook bij mensen schade aanrichten aan organen zoals de longen. Bereiken ze bijvoorbeeld bij kinderen de ogen, kan dit problemen met het zicht veroorzaken. Om problemen met een wormbesmetting te voorkomen is het belangrijk om honden te ontwormen, ontlasting van de honden direct op te ruimen, honden niet uit te laten bij kinderspeelplaatsen, zandbakken af te sluiten zodat dieren er niet in kunnen komen en goed de handen te wassen.
De lintworm
Uw hond kan lintwormen oplopen door het oplikken van vlooien of luizen, deze parasieten zijn namelijk de tussengastheer van de lintworm. Maar ook door het opeten van prooidieren zoals muizen en of ratten. Hij leeft in de dunne darm van de hond, zijn kop zit met weerhaakjes vast in de darmwand. Steeds als er een segmentje met eieren rijp is, laat deze los en kruipen richting de anus. Ze zijn zichtbaar in de ontlasting, of plakken vast aan de haren rond de anus. De hond heeft vooral last van jeuk rondom de anus, hij kan hierbij sleetje rijden, oftewel met zijn achterste over de grond schuiven. Verder bestaan er nog de vossenlintworm en de hondenlintworm. De vossenlintworm komt voornamelijk voor in Centraal-en Oost-Europa, maar ook in Limburg, de Belgische Ardennen, Duitsland en een deel van Frankrijk. De vossenlintworm is tot tegenstelling van de normale lintworm wel gevaarlijk voor mens en dier
Overige wormen
Er zijn nog veel meer wormen die voor kunnen komen bij uw hond. Zoals haakwormen, zweepwormen, hartwormen. Wilt u meer informatie weten over deze wormen neemt u dan een kijkje op https://www.licg.nl/honden/wormen-bij-de-hond/.