Algemeen
Geiten zijn kleine herkauwers met 4 magen die behoren tot de groep van de evenhoevigen. Deze diersoort werd als één van de eerste diersoorten gedomesticeerd. Tegenwoordig worden geiten gehouden voor hun melk of als hobbydier. Het zijn slimme en actieve dieren die houden van klimmen en voldoende ruimte. Daarnaast staan geiten bekend om hun uitbreekvaardigheden, dus een goede omheining is noodzakelijk. Ze stammen af van wilde berggeiten uit het Midden-Oosten en Afrika. Het zijn echte kuddedieren die zeer gemakkelijk met bijvoorbeeld schapen, paarden of pony’s kunnen samenleven.
De geiten worden bronstig vanaf eind augustus en september en kan duren tot maart. In deze periode gaat de bok, het mannetje, ook meer geur produceren. Na een succesvolle dekking zal de geit ongeveer 5 maanden drachtig zijn, waarna 1 tot soms wel 3 lammeren worden geboren. Na ongeveer een jaar zijn geiten geslachtsrijp, bij dwerggeiten kan dit soms al na een half jaar. Gemiddeld worden geiten ongeveer 12 jaar oud.
Verzorging, huisvesting en voeding
Verzorging:
Geiten zijn relatief makken te houden en zijn meestal erg vriendelijk en nieuwsgierig. Ze kunnen makkelijk wennen aan mensen en speels zijn. Het is bij het spelen wel zaak dat op de hoorns wordt gelet, onbedoeld kan een beuk met hoorns vrij hard aankomen. Geiten worden meestal op gras of stro gehouden wat ervoor kan zorgen dat hun nagels te lang worden, het is belangrijk om dit in de gaten te houden en zo nodig bij te laten knippen.
Huisvesting:
Geiten hebben een hekel aan koud en nat weer, ze komen natuurlijk uit Afrika. Daarom is het belangrijk om een tochtvrije en warme stal voor ze te hebben. In de zomer is het belangrijk dat ze schaduwmogelijkheden hebben en een lekker grote weide of uitloop. Daarnaast vinden geiten klimmen erg leuk dus wat klim-en klautermogelijkheden worden op prijs gesteld.
Voeding:
Geiten zijn planteneters die van nature een gevarieerde kost bij elkaar schrapen. Ze grazen niet echt zoals schapen en koeien, maar ze knabbelen meer. Ze eten dan, gras, takjes, twijgjes, bladeren en schors op. Ze hebben een voorkeur voor gras dat langer heeft kunnen doorgroeien dan voor kort gras. Hooi vinden ze ook erg lekker en is een goed product om uw geit gezond te houden. Daarnaast is er speciale brok voor geiten (schapenbrok is anders) die verder voorziet in de vitamine-en mineralenbehoefte. In koudere periodes of bij drachtige of lacterende geiten mag u hier wat meer van geven aangezien de behoefte dan ook omhoog gaat. Als extraatje kunt u de geiten broodkorsten of ongekookte groenten geven. Het zijn letterlijk binnenvetters, dit houdt in dat ze van de buitenkant niet dik lijken maar dat van binnen wel zijn. Geiten die van buiten zelfs te dik zijn moeten echt afvallen, het is voor geiten zelfs gevaarlijker om te dik te zijn dan te mager. Verder moet schoon drinkwater ten allen tijde beschikbaar zijn!
Let bij de hooi en in de weide/hok op dat er geen giftige planten staan zoals Jacobskruiskruid.
Ziektes
Geiten zijn over het algemeen taaie beesten en worden niet snel ziek. Een gezonde geit is actief, kijkt helder uit de ogen, heeft een glanzende vacht zonder gaten en heeft altijd wel zin in iets lekker. Een geit die plotseling de kop laat hangen, niet meer wil eten, sloom is, veel ligt, diarree heeft of veel kwijlt is ziek. Raadpleeg in dat geval altijd de dierenarts.
Het is belangrijk om wormen bij geiten goed te bestrijden, dit moet meestal 2 tot 4 keer per jaar. Om zeker te weten of het nodig is uw geit te laten ontwormen kan mestonderzoek worden gedaan.
Een andere belangrijke ziekte is Q-koorts, de geiten worden hier zelf vaak niet ziek van maar het is wel gevaarlijk voor mensen. Daarom wordt geadviseerd om uw geiten hiertegen te laten vaccineren. Bij bedrijfsmatig gehouden geiten zoals bijvoorbeeld melkgeiten of op een kinderboerderij is dit zelfs verplicht. De Q-koorts bacterie komt voornamelijk vrij bij het aflammeren, het is dus zaak goede hygiëne maatregelen te nemen, zoals handschoenen en eventueel een mondkopje. Zwangere vrouwen mogen absoluut niet helpen bij de geboorte van lammeren.
Aangezien geiten evenhoevigen zijn en voor de wet voedselproducerende dieren zijn kan het zijn dat ze worden getroffen in het kader van maatregelen tegen besmettelijke dierziekten (zoals bijvoorbeeld mond-en-klauwzeer) .